شرکت ایزد هور آریا (IHA)

ایزو و نوآوری

نوآوری فقط مربوط به اختراعات یا کشفیات درخشان جدید نیست. نوآوری یک نیاز مهم تجاری است زیرا به توانایی یک شرکت در شناسایی و دنبال کردن فرصت‏های جدید در حالی که آن‏ها را درک کرده و به شرایط متغیر محیط پاسخ می ‏دهد، مربوط می‏ شود. همچنین به سازمان‏ ها کمک می‏ کند تا ضمن کنترل عدم اطمینان، ارزش آفرینی کرده و از دانش و خلاقیت افرادی که در آنجا کار می‏ کنند، استفاده کند.

این یک عامل اساسی در پایداری کسب و کار، دوام اقتصادی و همچنین یک عامل اصلی در توسعه جامعه به عنوان یک “کل” است. نوآوری ضروری است زیرا جهان هرگز بی‏ حرکت نمی‏ ماند.

سازمان‏هایی که نوآور هستند نیز در بسیاری از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد از جمله هدف 9، هدف “ایجاد زیرساخت‏های انعطاف‏ پذیر، ترویج صنعتی فراگیر و پایدار و پرورش نوآوری” شرکت دارند.

ایزو مجموعه بزرگی از اسناد استاندارد و راهنمای بین‏ المللی را ایجاد کرده است که یک سازمان را قادر می‏سازد تمام سیستم‏ ها و فرآیندهای خود را برای انجام فعالیت‏ ها و ابتکارات نوآوری تراز کند. آن‏ها به کلیه عوامل کمک‏ کننده به نوآوری یک سازمان تا اجرای یک سیستم مدیریت نوآوری موثر پرداخته ‏اند.

نوآوری چیست؟

راهنمای OECD Oslo 2018: رهنمودهای جمع آوری، گزارش‏دهی و استفاده از داده‏ ها در مورد نوآوری، چهار نوع نوآوری را تعریف می‏کند: محصول، فرآیند، بازاریابی و سازمانی.

تعریف نوآوری - inovation

 

مطابق با این دستورالعمل‏ها نوآوری، محصول یا فرآیند جدید یا بهبود یافته‏ ای است که تفاوت چشمگیری با محصولات یا فرآیندهای قبلی دارد و در دسترس کاربران قرار می‏گیرد. این تعریف با آنچه در استانداردهای ایزو یافت می‏ شود مطابقت دارد تا بتواند ابزار مفیدی برای مقایسه و ارزیابی نوآوری در میان سازمان‏ ها باشد.

چرا برای نوآوری به استانداردهای ایزو نیاز داریم؟

زیرا نوآوری جنبه‏ای از تغییرات تجاری و سازمانی است که می‏تواند مدیریت شود. ایزو صدها استاندارد دارد که از رشد و رقابت سازمان‏ها پشتیبانی می‏ کند. آن‏ها کمک می‏کنند سیستم‏ ها و فرآیندهایی ایجاد شوند که ارزش افزوده ایجاد می‏کنند و به روش فردی سازمان برای مهار و به حداکثر رساندن نوآوری کمک می‏کنند. به این ترتیب، استانداردهای ایزو به ساختن جامعه ‏ای مبتکر، مقاوم و پایدار کمک می‏ کنند

چه کسی از استانداردهای ایزو برای نوآوری سود می‏برد؟

تنظیم‏ کنندگان:

تنظیم‏ کننده ‏ها و سیاست‏ گذاران می‏توانند استانداردهای ایزو را به عنوان پایه محکمی در نظر بگیرند که می‏تواند سیاست‏ های عمومی را ایجاد کند و برای دستیابی به یک جامعه پایدار و مقاوم‏تر به نوآوری تشویق نماید.

صنعت:

استانداردهای ایزو برای نوآوری به کسب و کارها کمک می‏کنند تا به طور موثر به تغییرات پاسخ دهند تا ضمن کاهش خطرات مرتبط فرصت‏های رشد و توسعه را به حداکثر برسانند. شرکت‏ ها می‏توانند توانایی خود را در مدیریت فعالیت‏ه ای نوآوری برای دستیابی به نتایج مورد نظر خود نشان دهند: افزایش درآمد و سودآوری، بهبود پایداری و انعطاف ‏پذیری، توانایی بیشتر در جذب شرکا، همکاران و بودجه و افزایش رضایت مشتری.

مصرف‏ کنندگان:

مصرف‏ کنندگان از استانداردهای ایزو برای نوآوری مزایای بسیاری می‏برند، زیرا افزایش قابلیت‏ های نوآوری در یک سازمان منجر به برخورداری از محصولات و خدمات جدید و بهبود یافته می‏ شود.

استاندارد ایزو برای نوآوری چیست؟

چارچوب‏هایی برای نوآوری

ایزو استانداردهایی برای سازمان‏ها دارد که روش‏های تعیین معنای نوآوری برای آن‏ها و ابزارهایی را برای کمک به ایشان برای رسیدن به آن در اختیارشان قرار می‏دهد. مجموعه ایزو 56000 استاندارد و اسناد راهنمای مدیریت نوآوری، رویکردی سیستماتیک برای ادغام نوآوری در تمام لایه‏ های سازمان ارایه می‏دهد. این مجموعه کمک می‏کند تا فرصت‏ ها برای توسعه همه چیز از محصولات، سیستم ‏ها و خدمات جدید گرفته تا مدل‏های تجاری، به دست آمده و ایجاد شود. همچنین مزایای بسیاری از جمله افزایش توانایی در مدیریت عدم اطمینان، سودآوری بیشتر، بهبود شهرت و حفظ مشتری، کاهش هزینه و نیروی کار با قدرت بیشتر را به همراه دارد.

اسناد منتشر شده عبارتند از:

  • ISO 56002، مدیریت نوآوری
    • سیستم مدیریت نوآوری
    • راهنمایی

این استاندارد تمام جنبه های سیستم مدیریت نوآوری را پوشش می‏دهد، همچنین زمینه ‏ای را در نظر می‏گیرد که یک سازمان در آن کار می ‏کند و شامل انواع نوآوری‏ ها از جمله محصولات، خدمات، فرآیندها، مدل‏ ها، روش ‏ها و رویکردهای مربوطه است.

ISO 56003، مدیریت نوآوری ابزارها و روش ها برای مشارکت نوآوری – راهنمایی

این استاندارد به سازمان ها کمک می­کند تا از مزایای نوآوری بهره مند شوند؛ مشارکت‌ هایی مانند دسترسی به دانش، شایستگی‌ها، قابلیت‌ها و دارایی­ هایی که می تواند به آنها در توسعه یا گسترش پیشنهاداتشان کمک کند.

ISO/TR 56004، ارزیابی مدیریت نوآوری – راهنمایی

این گزارش فنی (TR) سازمان ها را به طور مداوم در ارزیابی و بهبود قابلیت های مدیریت نوآوری خود پشتیبانی می­کند.

در حال حاضر در حال توسعه:

ISO 56000، مدیریت نوآوری مبانی و واژگان

ISO 56005، مدیریت نوآوری ابزارها و روش ها برای مدیریت مالکیت فکری – راهنمایی

ISO 56006، مدیریت نوآوری هوش استراتژیک مدیریت – راهنمایی

ISO 56007، مدیریت نوآوری مدیریت ایده

ISO 56008، مدیریت نوآوری ابزارها و روش ها برای اندازه گیری عملیات نوآوری – راهنمایی

همچنین ISO  استانداردهایی را در مورد رشته های مدیریتی خاص توسعه می دهد که مکمل مدیریت نوآوری هستند.

حاکمیت

کمیته فنی ISO ISO/TC 309، حاکمیت سازمان­ ها، استانداردهایی را برای تمام جنبه های حاکمیتی، از جمله جهت ­دهی، کنترل و پاسخگویی توسعه می دهد. این به سازمان ها کمک می کند تا تعهد خود را به ذینفعان نشان دهند، تصمیمات آگاهانه بگیرند و از ماموریت، چشم انداز و ارزش­ های خود حمایت کنند، که همگی پایه­ ای مناسب برای رشد ایده­ های نوآورانه فراهم می ­کنند و آنها را برای  سرمایه گذاران و شرکای تجاری جذاب می­ کند.

استانداردهای منتشر شده عبارتند از:

ISO 19600، سیستم­ های مدیریت انطباق راهنمایی­ ها

این استاندارد به سازمان­ ها کمک می کند تا سطح انطباق خود را مدیریت کنند با قوانین، مقررات، سیاست ها، تعهدات و استانداردها از هرگونه خطر برای کسب و کار خود جلوگیری کنند.

ISO 37001، سیستم­ های مدیریت ضد رشوه الزامات به همراه راهنمایی برای استفاده

این استاندارد به سازمان­ ها کمک می­ کند تا با رشوه خواری مبارزه کنند فرهنگ کسب و کار اخلاق محور را تبلیغ کنند. در هر نوع سازمانی، رشوه یک بازدارنده کلیدی نوآوری است.

در حال حاضر در حال توسعه:

ISO 37000، راهنمای حاکمیت سازمان­ ها

ISO 37002، سیستم های مدیریت افشاگر راهنمایی ­ها

چه کسانی استاندارد iso را توسعه می دهند؟

مدیریت دانش

جذب، انتقال و تبدیل دانش در یک سازمان و اکوسیستم آن یک محرک اساسی برای نوآوری است.

ISO 30401، سیستم های مدیریت دانش – الزامات،

به سازمان ها کمک می کند تا این کار را با اجرای یک مدیریت انجام دهند سیستمی که خلق ارزش را از طریق مدیریت دانش و اطلاعات اثربخش ترویج و امکان پذیر می کند.

سایر استانداردهای در حال توسعه راهنمایی­ های بیشتری را ارائه خواهند کرد.

در حوزه­ های هدفمند مدیریت دانش:

ISO 30415، مدیریت منابع انسانی – تنوع و شمول

ISO 30422، یادگیری و توسعه

ISO 30424، مدیریت دانش واژگان

مدیریت کیفیت

از آنجا که هدف نوآوری ارایه ارزش است، ذاتاً با افزایش رضایت مشتری و بهبود مستمر عرضه‏ های فعلی، مانند محصولات و خدمات ارتباط دارد. بنابراین، مدیریت کیفیت یک همراه همیشگی نوآوری است. استانداردهای خانواده ISO 9000 بسیاری از جنبه‏ های مدیریت کیفیت را پوشش می ‏دهد.

  • ISO 9001، سیستم ‏های مدیریت کیفیت – الزامات

این استاندارد پرچمدار شناخته شده الزامات مورد نیاز برای یک سیستم مدیریت کیفیت را مشخص می‏کند که به سازمان‏ ها کمک می‏ کند کیفیت محصولات و خدمات خود را به طور موثر مدیریت، کنترل و بهبود دهند.

سایر اسناد این مجموعه عبارتند از:

  • ISO 9000، سیستم‏ های مدیریت کیفیت – مبانی و واژگان

این استاندارد زمینه‏ های اساسی مانند هفت اصل مدیریت کیفیت و واژگان را برای اجرای صحیح ISO 9001 فراهم می ‏کند.

  • ISO / TS 9002، سیستم‏ های مدیریت کیفیت رهنمودهایی برای استفاده از ISO 9001: 2015

این مشخصات فنی (TS) دارای راهنمایی بیشتر شامل مثال‏ های واقعی و مطالعات موردی است.

  • ISO 9004، مدیریت کیفیت – کیفیت یک سازمان – راهنمایی برای دستیابی به موفقیت پایدار

ایزو 9004 با تمرکز بر موفقیت درازمدت از طریق برآوردن و پیش‏بینی نیازها و انتظارات همه ذینفعان، فراتر از کاربرد ایزو 9001 است.

ایزو همچنین طیف گسترده‏ای از اسناد را برای استفاده از ISO 9001 در بخش‏های خاص در اختیار دارد. این موارد شامل:

  • ISO 13485 (دستگاه‏ های پزشکی)
  • ISO 54001 (سازمان‏ های انتخاباتی در تمام سطوح دولتی)
  • ISO 18091 (دولت محلی)
  • ISO / TS 22163 (مدیریت بازرگانی برای سازمان‏ های ریلی)
  • ISO / TS 29001 (صنایع نفت، پتروشیمی و گاز طبیعی)
  • ISO / IEC 90003 (مهندسی نرم افزار)

علاوه بر این، استانداردهای خانواده ISO 10000 (به عنوان مثال استانداردهای ISO 10001 تا ISO 10019) در مورد طیف وسیعی از موضوعات مربوط به مدیریت کیفیت، از رضایت مشتری، مشارکت و شایستگی افراد، تا تحقق منافع مالی و اقتصادی با استفاده از به کارگیری اصول مدیریت کیفیت، راهنمایی می‏ کند.

امنیت اطلاعات، امنیت سایبری و محافظت از حریم خصوصی

مدیریت خطرات امنیتی مرتبط با سیستم ‏ها و فرآیندهای یک سازمان برای نوآوری موفق کسب و کار ضروری است، زیرا به شما کمک می‏کند تا ایده‏ های جدید و داده ‏های شخصی به اشتباه کنترل نشوند. با استفاده از یک فرآیند مدیریت صدا، خانواده استانداردهای ISO / IEC 27000، که به طور مشترک توسط ایزو و کمیسیون بین‏ المللی الکتروتکنیک (IEC) منتشر شده ‏اند، برای کمک به سازمان‏ ها در حفظ امنیت اطلاعات حساس و شرکت‏ ها طراحی شده‏ اند. این شامل محافظت از اطلاعات مالی، مالکیت معنوی، جزئیات کارمندان یا اطلاعاتی است که توسط اشخاص ثالث به شرکت سپرده شده است.

  • ISO / IEC 27001، فناوری اطلاعات – فنون امنیتی – سیستم‏ های مدیریت امنیت اطلاعات الزامات

این استاندارد مشترک چارچوبی را برای یک سیستم جامع مدیریت امنیت اطلاعات ارائه می ‏دهد. با استاندارد ISO / IEC 27002 که یک کد عملی برای کنترل امنیت اطلاعات ارائه می‏دهد و  ISO / IEC 27000 که یک مرور کلی و واژگان برای سیستم‏ های مدیریت امنیت اطلاعات را فراهم می‏کند، تکمیل می‏ شود.

مدیریت ریسک

برنامه‏ ریزی موثر برای فرصت‏ ها و تهدیدها و پاسخگویی آن‏ها به سازمان، پشتیبانی محكمی از نوآوری می‏ دهد.

  • ISO 31000، مدیریت ریسک – راهنما

این استاندارد چارچوبی را برای مدیریت ریسک فراهم می‏ کند.

با استانداردهای دیگری در این زمینه تکمیل می‏ شود، از جمله:

  • EC IEC 31010، مدیریت ریسک تکنیک ‏های ارزیابی ریسک
  • راهنمای ISO 73، مدیریت ریسک – واژگان

استانداردهای کیفیت- امنیت اطلاعات-نوآوری-منابع انسانی-ریسک-حاکمیت

 

این مقاله به تلاش مهندس پویان مرادی، سرممیز شرکت ایزد هور آریا، ترجمه و تدوین شده است. شما عزیزان می توانید با کلیک روی “دانلود نسخه PDF این مقاله را دانلود و مطالعه فرمایید.

این مطلب برای شما مفید بود؟

اشتراک گذاری در لینکدین
اشتراک گذاری در واتس آپ
اشتراک گذاری در فیس بوک
اشتراک گذاری در توییتر

پویان مرادی

سرممیز شرکت ایزدهورآریا

سوالات و نظرات ارزشمند خود را می توانید در اینجا ثبت بفرمایید...

ثبت ديدگاه